Pret in Lint!

Een tijdje geleden kozen we ervoor om onze pijlen te richten op een nieuw opvangcentrum. We wilden nog meer leren uit concrete ervaringen en bovendien zoveel mogelijk vrijwilligers de kans geven om een wereldspelerservaring mee te maken. Er bleek een perfecte match te zijn met het opvangcentrum van Lint, dat door het Rode Kruis beheerd wordt. Het voormalige klooster is sinds 1991 een opvangcentrum waar 128 asielzoekers terechtkunnen. Er is plaats voor alle mogelijke gezinssamenstellingen.

Vanaf november 2016 organiseren we om de twee weken een weekend in het opvangcentrum van Lint. In totaal zullen ongeveer 80 jeugdwerkvrijwilligers tijdens 11 verschillende weekends de sfeer opsnuiven in het centrum en contact leggen met de jonge vluchtelingen. We vragen de jeugdwerkorganisaties te zoeken naar leiding van Lint en omstreken die vrijwilliger willen zijn op een weekend, zodat zij een eerste keer kennismaken met het opvangcentrum en de weg vinden om na dit weekend de jongeren in hun werking te betrekken. We initiƫren hier dus meteen lokale verankering. In Lint zijn er niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, maar ook jonge kinderen samen met hun ouders. Dit zorgt ongetwijfeld voor een andere aanpak dan in Dendermonde. We vragen de vrijwilligers uitdrukkelijk om aandacht te besteden aan het betrekken van de ouders. Ook daaruit kunnen we veel leren voor de toekomst en de lokale verankering van dit project.

Tot nu toe gingen er vrijwilligers van Jeugd Rode Kruis, KSA Ter Vichten, Tumult en KLJ een weekend activiteiten organiseren. De komende maanden gaan Scouts & Gidsen Vlaanderen, Bizon vzw, KSA en AFS nog een kijkje nemen in Lint. Volg het allemaal op onze Facebookpagina!