Wat hebben we tot nu toe geleerd?

Het is zover! De eerste tien wereldspelersweekends zijn achter de rug. Vanaf nu gaan we enkel nog vollenbak vooruit! Dat zal ongetwijfeld nog beter gaan met enkele tips van de wereldspelers zelf. Lees hier tien tips die zij graag doorgeven aan jeugdwerkers die in de toekomst zelf aan de slag willen met jonge vluchtelingen.

  1. Het was zeer nuttig een goede voorbereiding in je achterhoofd te houden, maar ga tijdens je activiteiten zelf voornamelijk in op de signalen en interesses van de jongeren zelf. Vertrek dus nog meer vanuit de noden van de jongeren in het centrum dan vanuit je eigen noden.
  2. Ga als vrijwilligers tussen de jongeren zitten op vrije momenten/tijdens het eten. Op zo’n momenten worden banden gesmeed!
  3. Het was mooi om te zien hoeveel deze ervaring mezelf en de andere vrijwilligers geraakt heeft, en hoeveel iedereen persoonlijk bijgeleerd heeft. Het laat je stilstaan bij de kwetsbare positie van deze jongeren en hoe waardevol de babbeltjes met hen en de aandacht die je aan hen geeft, voor hen kunnen zijn.
  4. Wat we zelf bijleerden? Dat jongeren gewoon jongeren zijn, waar ze ook van komen en hoe vol hun rugzak ook zit.
  5. Complexe spelen zijn niet makkelijk om te ondernemen. De jongeren hebben nood aan eenvoudige actieve spelen om het hoofd even leeg te kunnen maken. Al moedigen we toekomstige vrijwilligers nog altijd aan een iets gecompliceerder en educatiever spel uit te proberen, wie niet waagt, niet wint.
  6. Ze meekrijgen in het spel, in de sfeer is iets waar je best zeker tijd in steekt.
  7. We hadden gepland om de jongeren tijdens de activiteiten op te delen in leeftijdsgroepen, maar dit idee gaven we al snel op omdat er weinig jongeren waren bij de start. We besloten om eerder verder te gaan met hun interesses dan te werken vanuit hun leeftijd.
  8. Dit was een zeer waardevolle activiteit die aanzet tot nadenken over de situatie van jonge vluchtelingen. Op het moment zelf voelt het aan als een gewone speeldag zoals bij de scouts of op het speelplein, pas achteraf sta je effectief stil bij wat ze hebben meegemaakt.
  9. Geniet ervan! Neem muziek mee! En heb geen schrik voor de taalbarrière, het spel is een universele taal!
  10. We hebben vooral geleerd door de ervaring: door dingen uit te proberen, merkten we heel snel wat wel of niet aansloeg, en konden we de daaropvolgende activiteiten aanpassen.