Wereldspelers: een jaar later

Ongeveer een jaar geleden, op 4 april 2016 om precies te zijn, lanceerden we met veel toeters en bellen het project 'Wereldspelers - jeugdwerk zonder grenzen'. Filmpjes van het try-outweekend die gretig gedeeld werden, persaandacht, avondwerk, maar vooral enorm veel enthousiasme waren de ingrediënten die zorgden voor een aftrap 'om u tegen te zeggen'.

Ondertussen zijn we een jaar verder. Een jaar waarin heel wat initiatieven uit de startblokken bleven schieten, ondanks het feit dat de vluchtelingencrisis misschien niet meer zo dichtbij of acuut leek te zijn. Een jaar waarin we merkten dat de mensen die elkaar willen helpen met véél meer zijn dan diegenen die ons pijn willen doen.

Wat gebeurde er allemaal in dat afgelopen jaar op Wereldspelersvlak?

  • Van maart tot december 2016 ging om de twee weken een vrijwilligersploeg een weekend activiteiten organiseren in het opvangcentrum van Dendermonde. Verschillende organisaties zorgden voor het zoeken naar de 186 vrijwilligers. Hun feedback kon je elke twee weken volgen in de beeldreportage op onze website.
  • De minister kwam op bezoek! Op 30 april kwam minister Sven Gatz een kijkje nemen in het opvangcentrum van Dendermonde. Die dag ging net ook één van de drie 'Train The Coach' vormingsdagen door. We ontwikkelden deze vormingsdag om begeleiders (ofwel coaches) van de activiteitenweekends te ondersteunen. De coaches maakten kennis met de werking van het opvangcentrum in Dendermonde en Vluchtelingenwerk Vlaanderen dompelde hen onder in de asielprocedure. Vormingsmedewerkers van verschillende jeugdwerkorganisaties (Jeugd Rode Kruis, Tumult, Globelink en Formaat) bereidden hen voor om een ploeg vrijwilligers krachtig te ondersteunen in hun leerproces. In totaal leidden we 35 jonge jeugdwerkers op tot coach.
  • Vanaf november 2016 organiseren we weekends in het opvangcentrum van Lint. We willen nog meer leren uit concrete ervaringen en bovendien zoveel mogelijk vrijwilligers de kans geven om een wereldspelerservaring mee te maken. Er blijkt een perfecte match te zijn met het opvangcentrum van Lint, dat door het Rode Kruis beheerd wordt. In Lint zijn er niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, maar ook jonge kinderen samen met hun ouders. Dit zorgt ongetwijfeld voor een andere aanpak dan in Dendermonde. We vragen de vrijwilligers uitdrukkelijk om aandacht te besteden aan het betrekken van de ouders. Ook daaruit kunnen we veel leren voor de toekomst en de lokale verankering van dit project.
  • Het afgelopen jaar stelden we Wereldspelers voor op de Child in The City Conference en in het Europees parlement tijdens 'Youth & Sports: Team-Up for inclusive societies'. Wereldspelers werd toegelicht tijdens de persconferentie van de No Hate Speech Movement als een goed praktijkvoorbeeld om haatspraak tegen te gaan. Op de nationale vormingsdag van Kazou werd een sessie gegeven met de concrete acties van Wereldspelers als inspiratiebron. Er verschenen publicaties in Dropzone (tweemaandelijks tijdschrift van VVJ), het leidingsblad van de KSA, Visie (ledenblad van de Christelijke Mutualiteit) en een mooi artikel in De Standaard.

Wat staat er nog op het programma voor dit jaar?

  • Zoals je kon lezen in onze nieuwjaarsblog, focussen we ons de komende maanden op verschillende lokale samenwerkingen tussen jeugdwerk en leefgroepen van bijzondere jeugdzorg. We proberen op verschillende plaatsen samenwerking op te zetten en leren zo enorm veel bij.
  • We gaan meer inzetten op het ‘merk’ Wereldspelers. Wereldspelers is meer dan de weekends in Dendermonde en Lint, of de samenwerking met leefgroepen bijzondere jeugdzorg. Wereldspelers omvat àlle goede initiatieven vanuit het jeugdwerk met jonge vluchtelingen. We zullen die dan ook een verdiende plaats geven op de vernieuwde website, én we wisselen er bovendien over uit op Europees niveau, in samenwerking met Jint vzw.
  • Alles wat we tot nu toe leerden uit dit project, bundelen we in nieuw ondersteuningsmateriaal dat zijn plaats zal vinden op deze website. Als jeugdwerker zal je op deze website alle informatie vinden die je nodig hebt wanneer je een activiteit wil opzetten met jonge vluchtelingen.

Wil jij graag activiteiten doen met jonge vluchtelingen, maar weet je niet hoe je eraan begint? Na de zomervakantie zal deze website een antwoord geven op al je vragen! Wil je tussentijds ervaring opdoen of heb je zin om enkele jonge vluchtelingen de tijd van hun leven te bezorgen? De kinderen, jongeren en begeleiders van het opvangcentrum in Lint verwelkomen je met open armen. Jeugdwerkers kunnen hier kennismaken met de doelgroep en ontdekken wat al héél veel andere vrijwilligers ontdekten: dat het ook maar gewoon kinderen zijn die graag spelen!