Op kamp

Organiseren jullie een kamp en kregen jullie de vraag van een asielcentrum of er enkele van hun jonge bewoners mee mogen? Of contacteerden ouders van jonge vluchtelingen jullie met diezelfde vraag? Het is gemakkelijker op kamp te vertrekken met leden waar je al een heel jaar mee gewerkt hebt. Toch kan je ook op kamp vertrekken met nieuwe jongeren, mits je je heel goed voorbereidt. Hieronder lijsten we enkele concrete tips op voor op kamp.

Onthoud steeds dat vluchtelingenkinderen gewone kinderen zijn, maar met ongewone ervaringen . 

  • Informeer de ouders/begeleiders en kinderen over wat jullie gaan doen. Maak hen duidelijk dat jullie dit al meermaals gedaan hebben en dat alles dan vlot verloopt. Sta zeker ook open voor vragen, onzekerheden, twijfels, … van de ouders/begeleiders en de kinderen.
  • Vertel aan de ouders/begeleiders en de kinderen welke regels er bij jullie op kamp gelden. Vraag hen ook welke gewoontes, regels, … er bij hen thuis zijn (zeker op vlak van eten).
  • Geef een duidelijk lijstje van materiaal waarvoor ze moeten zorgen. Overloop het lijstje samen met de ouders/begeleiders en bekijk met hen wat zij en wat jullie eventueel kunnen voorzien.
  • Maak duidelijk dat ze kleren moeten meenemen die vuil morgen worden. Op kamp – en in de jeugdbeweging in het algemeen – speel je nu eenmaal in de natuur. Beste kleren houden ze dus beter voor op school.
  • Kijk of het voor de ouders/begeleiders en de kinderen mogelijk is om op de plaats van vertrek te geraken. Indien nodig en mogelijk: ga de kinderen zelf ophalen of vraag dit aan een ouder van een ander lid.
  • Maak afspraken over telefoneren: mogen de ouders/begeleiders bellen en naar wie? Hou er rekening mee dat de ouders/begeleiders ongerust kunnen zijn om hun kind meerdere dagen te moeten missen. Voor hen is dit soms een minder evidente zaak en iets dat ze misschien nog niet eerder hebben meegemaakt.
  • Als je met een gemengde groep van jongens en meisjes op kamp gaat, moet je dat ook duidelijk maken. Hou er rekening mee dat dat niet in alle culturen vanzelfsprekend is. Let hier vooral op bij het wassen en slapen. Ook nachtzoenen kunnen ‘vreemd’ overkomen.
  • Als jullie in tenten slapen, laat dit dan zeker weten aan de ouders/begeleiders en aan de kinderen zelf! Laat eventueel op voorhand al eens een tent zien of toon foto’s. Wees jezelf ervan bewust dat zo’n tent heel wat nare ervaringen kan oproepen, dit heeft voor hen vaak negatieve connotaties met vluchtelingenkampen.
  • Tijdens en na het kamp: Evalueer!

Foto's

Net zoals bij andere leden vraag je vooraf toestemming aan de ouders of je foto's op je site, in je groepsblaadje, ... mag zetten. Weet ook dat heel veel opvangcentra strikte regels hebben rond het tonen van minderjarige vluchtelingen op foto's. Voor hun eigen veiligheid is dat vaak verboden.

Maak aan de ouders (of hun begeleider) duidelijk dat het vaak over groepsfoto's gaat. En leg hen goed uit waar je foto's zal plaatsen, wie die foto's kan zien, ... Misschien ook het ideale moment om samen met hen naar je website te surfen, zodat ze weten dat ze daar heel wat info kunnen vinden.

Medische bijstand?

Kinderen zonder papieren - dat betekent nog niet erkend als vluchteling - die meegaan op kamp moeten  een "attest dringende medische bijstand" meenemen. Dit attest kan verkregen worden bij het OCMW van de gemeente waarin ze verblijven en heb je nodig wanneer je door een ongeval naar de dokter moet gaan.. Ook als het kind (gezin) geen recht heeft op algemene OCMW-steun, kunnen ze toch bij het OCMW terecht voor zo'n "attest dringende medische bijstand". Wanneer er een ongeval gebeurt met kinderen die in een opvangcentrum verblijven, moet je steeds het opvangcentrum contacteren.